Potrebuješ nový podcast? Tu je našich 10+ tipov na skvelý slovenský podcast
Lifestyle
Publikované: 03.06.2022

Potrebuješ nový podcast? Tu je našich 10+ tipov na skvelý slovenský podcast

Tieto si už počula?

Vypnúť hlavu, strčiť do uší slúchadlá a zapnúť podcast. Či už podcasty počúvaš v električke cestou do práce, večer pri varení alebo len tak sediac na gauči. Vrece so slovenskými podcastmi sa počas pandémie akoby roztrhlo a je pomerne náročné vybrať si ten svoj. Ten pravá podcast, ktorý ťa pobaví, niečo naučí alebo ti pomôže zrelaxovať po náročnom dni v práci. Vyber si z nášho výberu ten, ktorý je pre teba ako stvorený.

Podcasty založené na vtipných príbehoch zo súkromného alebo pracovného života, hodnotenie reštaurácií po celom Slovensku alebo zaujímavé fakty, ktoré by ti len tak niekto nepovedal. Podcasty pre náročných aj tých, ktorým sa páči všetko. Jednocuho oddychovka, ktorá ak ťa nič nenaučí, tak ťa aspoň pobaví. Pretože aj také sú kvalitné slovenské podcasty. Vypočuj si všetky a pošli nám hodnotenie do správy. Staneš sa tak súčasťou našej glash redakcie pre hodnotenie podcastov. 

TIETO SI URČITE VYPOČUJ:

Peklo v papuli 

"Žiadne nebíčko v papuľke... Tento podcast budete žrať! Robo a Tono sú kuchári, ktorí si do podcastu volajú kuchárov, čašníkov, barmanov a majiteľov reštaurácií." Toto presne hovorí krátky popis podcastu. Pokiaľ si aj ty človekom, ktorý si už vyskúšal mnohé pracovné pozície a aj rolu čašníka, kuchára či pomocnej sily v kuchyni, tento podcast si zamiluješ. Pozor, podcast nie je vhodný pre maloletých poslucháčov, nakoľko sú všetky časti plné známaych či aj neznámych vulgarizmov. Aj to však dotvára fantastickú atmosféru, ktorú tento podcast prenesie aj k tebe. 

HODNOTENIE glash redakcie: 8.5/10 

Podgast by ČoJe 

"Dá sa hodinu baviť o jedle? Áno, keď sa pýta foodbloger Čoje a odpovedá zaujímavý hosť. Dá sa hodinu počúvať o jedle? Áno, ale pre istotu majte poruke dačo pod zub. Každú druhú stredu v spolupráci s Refresherom." Tak hovorí popis podcastu, ktorý je sprevádzaný ČoJe-nkom a jeho zaujímavými hosťami. Majitelia reštaurácií, kaviarní či food-truckov, svetoznámi kuchári, čašníci, ale aj influenceri, ktorí milujú dobré jedlo a všetko okolo neho. Ak tiež patríš medzi milovníkov jedla, kávy, drinkov a atmosféry, ktorú vie priniesť skvelá partia ľudí, toto je podcast pre teba! 

HODNOTENIE glash redakcie: 9/10

Kuriéris

"Precíť bežný deň v dodávke." Krátke a výstižné. Asi ako každá približne 20minútová časť tohto skvelého podcastu. Ak sa ti už niekoľkokrát stalo, že kuriér s tvojím balíčkom meškal, nemal dobrú náladu alebo zavolal že príde o 5 minút a prišiel až na druhý deň, v týchto krátkych no výdatných častiach ti Dominik a Matúš (a.k.a. @dzukypapaya) vysvetlia prečo sa aj toto môže stať. Počas týchto epizód sa dozvieš aj to ako zaokrúhľovať platby alebo prečo je dôležité uvádzať adresu, na ktorej sa pravdepodobne budete v momente doručovania nachádzať. 

HODNOTENIE glash redakcie: 9/10

Mozgová atletika 

"Geniálne rečičky z oblasti osobnostného rozvoja, vedy a myšlienky z dobrých kníh okorenené primitívnym humorom." Krátky a výstižný. Asi taký, ako celý podcast Mozgová Atletika. Niekoľko desiatok minút dlhé časti, ktoré nielen naštartujú tvoj mozog, ale sa aj poriadne zabavíš. Ak máš teda občas chuť na taký prízemný humor ako my, tak tento podcast si zamiluješ. Niektoré časti sme dokonca počuli už aj niekoľkokrát, a stále sú skvelé! Ak teda hľadáš niečo, čo by rozprúdilo tvoje ranné rutiny, toto je ideálna cesta! 

HODNOTENIE glash redakcie: 8.5/10

Doktor má Filipa 

"Jožko Fatrsík je lekár na urgentnom príjme v nemocnici SVET ZDRAVIA v Galante. Filip Machala je zdravotný brat na Poliklinike Karlova Ves v Bratislave. Megaukecaný doktor a brat s príznakmi vyhorenia vás spolu zavedú za múry nemocnice... Chceš vedieť, čo sa deje za dverami ambulancie, prečo toľko čakáš? Aj ty používaš google translate na vylúštenie správy od lekára? Na toto a kopu ďalších zaujímavostí ti odpovie náš podcast." Takto hovorí popis podcastu Doktor má Filipa. Podcast, ktorý ti povie veľa nielen zo zákutí nemocníc, ale aj o rôznorodosti pacientov a štúdiu medicíny. 

HODNOTENIE glash redakcie: 10/10

Sit Down s Veronikou

"Sit Down s Veronikou je talk show Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej s inšpiratívnymi ľudmi o ich zaujímavých životných príbehoch." Aspoň tak hovorí popis podcastu, a my nemôžeme nesúhlasiť. Životné príbehy naozaj rozličných ľudí z rozličných sfér v rozličných životných etapách, aj tak by mohol znieť teaser k podcastu Sit Down s Veronikou. Mená ako Bekim, Matej Tóth, Junior z FunRadia alebo aj Janko Kuric, a ešte veľa veľa ďalších zaujímavých hostí, ťa čaká v 14-tich častiach. Bohužiaľ ti ale musíme povedať aj smutnejšiu správu. Hocijak si tento podcast zamiluješ, na nové časti si budeš musieť pravdepodobne dlhšiu dobu počkať. Posledná časť je totiž z októbra 2020. 

HODNOTENIE glash redakcie: 7.5/10

Sabo Sebou 

"Michal Sabo s hosťami rozoberá všetky odtiene spoločenskej zodpovednosti. Rozpráva o tom, ako robiť veci inak, spolu, lepšie. Inšpiruje a motivuje k uvedomelejšiemu životu." Ak meno Michal Sabo už dobre poznáš, je to pravdepodobne práve vďaka jeho láske k ekológii a jeho predchádzajúcej účasti v Európe 2. Každá nová časť podcastu sa venuje inej téme, no všetky niečo spája. Samotný Michal, ktorému sú témy, o ktorých hovorí so svojimi hosťami blízke, a chce, aby boli bližšie aj jeho poslucháčom. Či už je to separovanie, nakupovanie oblečenia, body-shaming, palivá alebo zodpovednosť na sociálnych sieťach. Zaručujeme ti, že si určite nájdeš niečo pre seba. 

HODNOTENIE glash redakcie: 10/10

Medzi Nami 

"Medzi nami sú podcastové minisérie zamerané na ženské a lifestylové témy nielen pre ženy.  Redaktorky sa v nich so svojimi hosťami a hostkami sústreďujú na témy, ktoré sú chúlostivé, v spoločnosti tabuizované a bojíme sa o nich hovoriť. Posledná miniséria z roku 2021 sa venovala téme sex a vzťahy." Posledná veta popisu podcastu je naozaj správna. Bohužial, podcast Medzi Nami prestal vychádzať a posledná časť je z augustu 2021. To ale neznamená, že sa nemôžeš niečo naučiť aj zo starších častí. Čaká na teba presne 20 častí (niektoré hodinové, niektoré menej), počas ktorých sa dozvieš odpovede na mnohé otázky, ktoré ti nedajú v noci spať - aj to, prečo je ticho zabujakom spoločnosti. 

HODNOTENIE glash redakcie: 7/10

Sexuálna výchova 

"Chýba na školách, chýba v našich životoch a nemala by byť tabu. Sme Miška a Vala, samozvané budúce sexpertky a chceme sa o sexe rozprávať otvorene a bez hanby." Aj takto znie charakteristika podcastu s názvom Sexuálna výchova. A o čom inom vy teda mohol byť ako o našej sexualite? Baby ti bez hanby odpovedia na všetky otázky, na ktoré hľadáš odpovede vo webovom prehliadači. Dokonca ti poradia aj v tom, ako si vytvoriť profil na zoznamke alebo ako sa vrátiť k sexuálnemu životu po pôrode. 

HODNOTENIE glash redakcie: 9.5/10

Nevyhorení

O tomto podcaste ti najviac povie samotný popis: "Duševné zdravie, well-being, osobný rozvoj či zdravé pracovné prostredie. To sú oblasti, ktorým sa venuje prvá podcastová séria magazínu Forbes a úspešného projektu Nevyhorení. V hĺbkových rozhovoroch s odborníkmi či inými inšpiratívnymi hosťami tu nájdete odpovede na mnohé problémy, ktoré vás trápia. Ako sa o seba lepšie starať? Ako zvládať stres či prácu pod tlakom? Prečo nepodceňovať spánok? Či ako si budovať asertivitu a naučiť sa hovoriť nie? Podcast vychádza každý druhý utorok a moderuje ho redaktorka Forbesu a spoluautorka bestselleru Nevyhorení Zuzana Matuščáková."

HODNOTENIE glash redakcie: 9/10

Panvica 

"DJ EKG & DJ Milan Lieskovský a ich hostia..." Krátky a trefný popis podcastu, ktorý ťa zaručene pobaví. Časti s celebritnými hosťami prestrieda aj časť "Ako urobiť dobrý podcast" alebo časť, kde dvaja známi DJ-i vyspovedajú osobnú tajomníčku našej pani prezidentky. Povedia ti samozrejme aj oveľa viac z nočného života Dj-ov, aj to aký vplyv na ich zdravie má "ponocovanie". To a ešte oveľa viac sa dozvieš približne v polhodinových častiach podcastu Panvica. A vieš prečo Panvica? To sa možno dozvieš tiež!

HODNOTENIE glash redakcie: 7/10

Ak sa ti naše tipy páčili, nezabudni navštíviť náš e-shop www.glash.sk, kde nájdeš najnovšie módne trendy nielen v oblasti oblečenia ale aj doplnkov. V kategórii BLOG nájdeš zase rady, ako kombinovať jednotlivé kúsky, čo dnes variť, či aké trendy ťa čakajú počas tohto roku. Nájdeš nás aj na Facebooku @glash.sk, na Instagrame @glash.sk, na Pintereste @glashsk a na Tiktoku ako @glash.sk, kde nás môžeš označiť aj prostredníctvom hashtagov #glash a #glashgirls.

Zdieľaj článok s kamošmi:

Sleduj nás: