Ako skladovať sezónne oblečenie: aké chyby robíme najčastejšie?
GlashTipy
Publikované: 12.12.2021

Ako skladovať sezónne oblečenie: aké chyby robíme najčastejšie?

Tipy, aby oblečenie vydržalo v dobrom stave čo najdlhšie

Oddeliť si sezónne oblečenie od zvyšku oblečenia je veľmi dôležité nielen pre lepšiu organizáciu v šatníku, ale je to dôležité aj pre oblečenie samotné. Správne skladovanie totiž zaručí dlhšiu životnosť, nech už ide o akýkoľvek materiál.

Keď sa už rozhodneš pre výmenu šatníka, pravdepodobne ti to nejaký ten čas bude trvať. Samozrejme to ale závisí od toho, koľko oblečenia v šatníku skrývaš a ako často tento proces opakuješ. Ak meníš len dvakrát do roka – keď prichádza zima a keď odchádza zima, bude ti to trvať možno aj zopár dní. Ak máš ale „len“ kapsulový šatník, to znamená, že v tvojom šatníku by sme našli maximálne 40 kúskov, táto aktivitka ti zaberie najviac jeden celý deň.

Je naozaj veľa overených spôsobov ako na to, no nám sa najviac osvedčil jeden. Ak si myslíš, že ten tvoj je lepší, neváhaj a podeľ sa oň s nami v komentárovej sekcii.

KROK Č. 1: Všetko musí ísť von

Pod pojmom všetko myslím naozaj všetko. Všetky kategórie oblečenia aj zo zimnej aj z letnej sezóny. Určite sa pýtaš prečo... Určite máš obľúbené kúsky, ktoré nosíš počas celého roku. Napríklad niektoré tričká alebo rifle. Presne kvôli týmto kúskom môžeš vyhádzať pokojne celý šatník, pretože v každej kategórii sa nájde niečo, čo sa ti neoplatí odkladať rovno do krabice, pretože by si si to aj tak skôr či neskôr vybrala.

Práve toto je ideálny čas na vytriedenie oblečenia, ktoré si už dlho nemala na sebe. Pod pojmom „dlho“ si môžeš predstaviť dobu, aká tebe príde adekvátna. Pre nás je to pol roka až rok, pre niekoho sú to 2 či 3 roky. Ak veciam dávaš dlhý čas, je šanca, že keď sa niektoré veci vrátia do módy, budeš ich stále v šatníku mať. To je plusom pre teba. Niekedy však schovávame príliš veľa vecí, ktoré dúfame, že sa vrátia jedného dňa do módy, no aj keď sa vrátia, tak už nie sú také pekné, ako si pamätáme. Daj im radšej druhú šancu a buď ich predaj alebo posuň tým, ktorí to potrebujú. Čo s oblečením, ktoré už nebudeš nosiť sa dočítaš v článku Čo s nenosenými vecami? 4 možnosti, kam s nimi!

KROK Č. 2: Začína sa triedenie

Najlepšie je vytriediť si všetko oblečenie do kategórií. Jednoducho si vytváraj komínčeky, alebo si len veci z jednej kopy rozdeľ do viacerých kôpok. Napríklad nohavice, košele, svetre... Dôvodov na triedenie zimného aj letného oblečenia je viac ako niekoľko: niektoré letné veci je možné nosiť aj v zime – princíp vrstvenia oblečenia, o ktorom sa viac dočítaš v článku Vrstvenie oblečenia štýlovo a jednoducho s našimi radami.

Určite si si stihla aj ty všimnúť, že dnešná móda je naozaj pestrá a rôznorodá. K letnej saténovej sukni si pokojne môžeš obliecť mikinu či hrubý sveter a doladiť to workermi. Tak isto si počas chladnejších letných dní bez problémov môžeš obliecť dlhé rifle v kombinácii so šľapkami a k tomu oversized košeľu.

Posledným mini krokom je veci poriadne popozerať. Je potrebné pozrieť, či na nich nie sú fľaky od potu (na to sa často zabúda), drobné fľaky či v okolí golierov fľaky od mejkapu. Čím skôr tieto škvrny odstrániš, tým lepšie pre teba, inak sa môže stať, že už ich neskôr nevyperieš.

KROK Č. 3: Čo hovoríš na pranie, žehlenie a skladanie?

Hoci mnohé z nás práve túto časť budú nenávidieť, práve táto časť je veľmi dôležitá! Či už bolo to letné oblečenie ufúľané, alebo bolo ešte s visačkou, treba ho vždy oprať! Ak máš ale v šatníku kvalitnejšie a drahšie kúsky, daj ich radšej vyčistiť do čistiarne. V prípade, že tento krok vynecháš, oblečenie zatuchne. V prípade zvyškov potu sa môže stať, že oblečenie jednoducho zažltne. Ide síce o veľmi zdĺhavú záležitosť, ale keď veci na jar vytiahneš, jednoznačne to oceníš. Aký je teda postup? No jednoduchý! Stačí všetko oprať, vysušiť, ožehliť (či napariť). Nikdy neskladaj oblečenie neožehlené!

Keďže tento proces je naozaj časovo náročný, môžeš si ho buď rozdeliť na viacero večerov strávených pri Netflixe, alebo naopak si vyhraď na to jeden deň, keď všetko opraté požehlíš. K tomu aby ti to prešlo rýchlejšie ti jednoznačne pomôže binge watching Priateľov.

Keď už máš veci ožehlené, prebehni ich ešte valčekom na odchlpenie. Po dokončení tohto kroku, je čas veci zavesiť alebo zložiť. Ak veci výhradne vešiaš, vždy používaj drevený vešiak. Prípadne plastový, ale musí byť hrubší. Nikdy nevešaj veci na tenké kovové vešiaky. Veci sa tak jednoducho ničia a to nikto z nás nechce. Ak veci naopak jedine skladáš, použi buď klasickú metódu alebo rolovanie do valčekov (ak máš málo miesta a veľa vecí). Nemusíš sa pritom vôbec báť, že sa oblečenie pokrčí. Zaručujem ti, že sa to nestane.

Samozrejme, do kategórie sezónnych vecí patria aj topánky. Tie jednoducho očistíme, nasprejujeme zvnútra dezinfekčným sprejom a necháme uschnúť. Ak máš v botníku drahé topánky, alebo vysoké semišové čižmy, použi výplň. Topánkam to pomôže prečkať dlhšie obdobie v krabici a nestane sa ti, že ich po niekoľkých mesiacoch vyberieš z krabice totálne zdeformované. Je tiež dôležité topánky vložiť buď do látkových vrecúšok, ktoré boli v krabici pri ich kúpe, alebo pokojne aspoň do dobre uzatvárateľných krabíc. Pri zimných topánkach je dobré dať do nich aj novinový papier, pretože výborne pohlcuje vlhkosť.

KROK Č. 4: Uskladňovanie

Ak máš skôr kapsulový šatník, viac-menej ti postačia aj poličky, ktoré máš v skrini, prípadne nejaká malá komoda. Ak si však nákupná maniačka a tvoj šatník vyzerá ako šatník Carrie Bradshaw, zaobstaraj si uzatvárateľné krabice, najlepšie papierové. Krabice by mali byť priedušné. Dávaj však pozor na to, aby neboli priedušné až príliš, a nedostal sa ti do nich nežiadúci hmyz, ktorý oblečenie zničí.

Ako teda začať? Veci treba najskôr ožehliť, napariť, alebo jednoducho nechať vyčistiť v čistiarni tak, ako si sa dozvedela v predchádzajúcom kroku. Tento krok je naozaj dôležitý, aj práve preto ho tak zdôrazňujeme. Aby bolo oblečenie aj ďalšiu sezónu voňavé, môžeš do krabíc vložiť voňavé vrecúška, napríklad so sušenou levanduľou. Dobrou radou je aj označenie krabíc, ktoré sa ti neskôr veľmi oplatí a poďakuješ sama sebe, že si nemusela prehľadávať všetky krabice, aby si našla jedno krátke tričko.

KROK Č. 5: Oslava úspechu

Posledným krokom je už len krabice niekam uložiť a vytiahnuť ich až na začiatku ďalšej sezóny. Teraz ti už neostáva nič iné, len si vyložiť nohy, naliať si pohár vína, načať čokoládu a pustiť si nejaký skvelý film.

Táto činnosť dá poriadne zabrať, no sama sebe neskôr poďakuješ, že si to absolvovala. My všetky sme si to absolvovali, a ten pocit, ktorý máš po uprataní je na nezaplatenie. Zaručene odporúčame túto činnosť absolvovať práve vtedy, keď ťa niekto alebo niečo naštve. Vtedy sa jednoducho zavrieš do svojej izby, zapneš si nahlas hudbu a pustíš sa do toho.

Ak sa ti naše tipy páčili, nezabudni navštíviť náš e-shop www.glash.sk, kde nájdeš najnovšie módne trendy nielen v oblasti oblečenia ale aj doplnkov. V kategórii BLOG nájdeš zase rady, ako kombinovať jednotlivé kúsky, čo dnes variť, či aké trendy ťa čakajú počas tohto roku. Nájdeš nás aj na Facebooku @Glash, na Instagrame @glash a na Pintereste @glashsk, kde nás môžeš označiť aj prostredníctvom hashtagov #glash a #glashgirls.

- Miška 

Zdieľaj článok s kamošmi:

Sleduj nás: