Čo s nenosenými vecami? 4 možnosti, kam s nimi!
Lifestyle
Publikované: 02.01.2022

Čo s nenosenými vecami? 4 možnosti, kam s nimi!

Predaj, vymeň, daruj a oveľa viac

Určite máš aj ty doma oblečenie, ktoré si na sebe nemala už nejaký ten čas. Vôbec nie preto, že by si tieto kúsky nemala kam nosiť, no jednoducho už buď vyšli z módy, alebo ti už veľkostne nesedia, alebo sa ti skrátka už nepáčia. Neboj sa, nie si v tom sama!

Každá z nás raz za čas podľahne šialenému nakupovaniu a do šatníka nám tak pribudnú aj také kúsky, ktoré si na seba nikdy nedáme, hoci možno neboli najlacnejšie, alebo naopak, práveže boli zľavnené. Či už je to otázka nedostatku priestoru, zmeny vkusu, alebo potreba inej veľkosti, niektorým veciam by si mala dať zbohom. Ale niekedy, keď sa tak už konečne rozhodneš, odradí ťa otázka, kam s vecami. Niektoré sú ešte nenosené, dokonca s visačkou, iné zase len raz či dvakrát oblečené. Je pravda, že niekedy nám je len ľúto zbaviť sa celkom novej veci len preto, lebo sme nemali chuť si to obliecť. 

Preto existujú možnosti, ako sa vecí zbaviť a buď na tom zarobiť alebo jednoducho urobÍiť dobrý skutok. Kam teda s nenosenými vecami? 

SECONDHAND

Všade po svete existujú rôzne typy sekáčov. Či už sú zamerané na jeden typ sortimentu, predávajú všetko (ale že naozaj všetko) alebo veci vyzbierané upcyklujú, výber je naozaj široký. Slovensko tak nie je výnimkou a niektoré sekáče tvoje veci dokonca za symbolickú cenu aj odkúpia. 

Ak si z Nitry alebo okolia, tvoje kroky by mohli smerovať aj do sekáča na Pešej ulici. Jeho názov je veľmi príznačný a hodný zamilovania sa. Sekáč je láska. Áno, toto je názov sekáča, s ktorým spolupracuje aj naša Lucka a svoje veci tak, vďaka možnosti prenajať si vlastný vešiak, predáva. Samozrejme, aj ona je nákupná maniačka, a momentálne sa jej doma hromadia veci, ktoré už postupne vyraďuje. Keď teda príde konečne jar a situácia to bude dovoľovať, opäť zavíta do sekáča a nejaké tie kúsky si od nej možno uchmatneš aj ty. 

Častokrát teda v sekáčoch nájdeš nové, nenosené veci ešte s visačkou. V mnohých prípadoch značkové veci za zlomok ceny a kúsky, ktoré už nikde inde nenájdeš, sa skrývajú práve na týchto čarovných miestach. Ak teda máš doma nejaké kúsky, ktoré nepotrebuješ, môžeš ich takto posunúť ďalej. Niektoré sekáče dávajú istú časť zo zisku peňazí na pomoc ľuďom v núdzi, či kúsky, ktoré sú v horšom stave im priamo posúvajú. Je to pekný skutok, ktorým môžeš niekomu zlepšiť deň a ešte na tom možno aj zarobíš. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sekáč (@sekacjelaska)

PREDAJ ONLINE 

Predpokladáme, že väčšina z nás má Instagram alebo Facebook, alebo akúkoľvek inú platformu, na ktorej zverejňujeme to najlepšie z našich bežných životov. Práve sociálne siete nám poskytujú možnosť byť v kontakte s mnohými ľuďmi, ktorí majú podobné záujmy a vkus ako my. Takže aj ženy, ktoré by možno mali o tvoje nenosené oblečenie záujem. Predávať veci na sociálnych sieťach je naozaj nápad hodný milióna. Áno, je veľa ľudí, ktorí sa takto svojich vecí „zbavujú“ za zlomok ceny. Jednoducho veci buď pošleš poštou alebo si po veci záujemcovia prídu k tebe domov, alebo si vymyslíš nejaké svoje riešenie.

Dávaj však pozor na to, koľko máš followerov. Ak máš na sociálnej sieti  veľa ľudí, ktorí by mohli mať o oblečenie či akékoľvek veci záujem, budeš mať čo robiť. Ako skúsené predajkyne svojho nenoseného oblečenia na Instagrame ti odporúčame vysvetliť ľuďom, že daný kúsok pôjde tej osobe, ktorá vyjadrí svoj záujem prvá. Bazár nefunguje ako aukcia, že si povieš o euro viac a automaticky pôjde daná vec tebe. Tak isto sa priprav na to, že ľudia budú chcieť zjednávať ceny. Také my ženy jednoducho sme. Priprav sa aj na to a vopred všetkým vysvetli, že cena je nemenná. Ak budeš veci posielať, neposielaj ich ľuďom pred tým, ako dostaneš peniaze, prípadne posielaj na dobierku (s tým sú však len starosti). Možno si to s kúpou rozmyslia, ale je to aj ochrana pre teba. 

Bazár vie byť tiež časovo náročný, tak sa na to priprav. Hlavne veľa nervov. Vieš, aké my ženy sme, keď sa jedná o krásne a takmer nové veci v zľave. 

DAROVANIE 

Pokiaľ si ani na jedno z predchádzajúceho netrúfaš, veci môžeš samozrejme darovať. Môžeš využiť kontajnery na oblečenie, ktoré je v poslednej dobe ťažké nájsť, keďže v mnohých mestách už nie sú zelené, ale biele. Toto oblečenie putuje buď do sekáčov, ktoré zisk z predaja posielajú ľuďom v núdzi, prevažne v chudobných krajinách. 

Vždy je možnosť osloviť známych a spýtať sa, či nepoznajú niekoho v núdzi, komu by sa oblečenie navyše zišlo. Vždy je v okolí niekto taký, kto sa ocitol v zlej životnej situácii a jednoducho bude rád za každú pomoc. Ak teda svoje oblečenie nechceš predávať, využi možnosť pomôcť niekomu. Určite sa ti takýto dobrý skutok vráti.

SWAP 

Ako jedna z možností, ktoré môžeš využiť je aj SWAP, alebo výmena oblečenia.

SWAP je možnosť vymeniť jeden kúsok oblečenia za iný. Jednoducho sa stretnú ľudia, ktorí doma nazbierali poriadnu kopu nechceného či nepotrebného oblečenia a vzájomne si tieto kúsky vymieňajú. Ak im niečo ostane, buď to zanesú do sekáča, alebo darujú niekomu, kto to potrebuje. Swap je možnosť, ako svoje staré oblečenie zameniť za niečo novšie. 

Vďaka swapu tak neprídeš o peniaze, ktoré si do oblečenia investovala, pretože získaš ďalšie INÉ kúsky, ktoré takto dostanú šancu. Áno, v mnohých prípadoch ide o naozaj zaujímavé a výnimočné kúsky, ktoré by ti bolo ľúto zahodiť. Aj preto mnohí  z nás prichádzajú na swapy za účelom uchmatnúť si výnimočné kúsky. A možno niekto bude práve tvoje oblečenie považovať za výnimočné a nepotrebné a nenosené kúsky tak dostanú novú šancu na život.


Ak sa ti naše tipy páčili, nezabudni navštíviť náš e-shop www.glash.sk, kde nájdeš najnovšie módne trendy nielen v oblasti oblečenia ale aj doplnkov. V kategórii BLOG nájdeš zase rady, ako kombinovať jednotlivé kúsky, čo dnes variť, či aké trendy ťa čakajú počas tohto roku. Nájdeš nás aj na Facebooku @Glash, na Instagrame @glash a na Pintereste @glashsk, kde nás môžeš označiť aj prostredníctvom hashtagov #glash a #glashgirls.

Zdieľaj článok s kamošmi:

Sleduj nás: