Na toto si dávaj veľký pozor pri výbere kozmetiky!
GlashTipy
Publikované: 06.01.2022

Na toto si dávaj veľký pozor pri výbere kozmetiky!

ECO, BIO, VEGAN a mnohé iné

V každodennej starostlivosti o pokožku existujú zložky kozmetiky, ktorým by si sa mala obrovským oblúkom vyhýbať. Ak si na vhodnú kozmetiku nie vždy potrpíme a občas si tvár nakrémujeme aj obyčajným krémom na ruky,  naša pleť nám to dá o pár dní poriadne pocítiť.

Vieš napríklad aj to, aké zložky má kozmetika, ktorú práve používaš? V mnohých prípadoch sú to chemikálie, ktoré škodia nielen tvojej pleti ale aj zdraviu. Na aké zloženie kozmetiky by sme si mali dávať pozor?

Tvojej a vlastne každej pleti škodia rôzne veci. Môžu to byť napríklad aj bežné každodenné zlozvyky, akými sú nedostatočná hydratácia, nadmerné používanie kozmetiky, neodličovanie na noc a ďalšie. Najviac jej však škodia látky obsiahnuté v kozmetických prípravkoch, ktoré tam nepatria. To môžu byť rôzne karcinogény, pesticídy, toxíny a rôzne ďalšie. Zvlášť smutné je to, že takéto zloženie kozmetiky majú aj prípravky, ktoré mnohí výrobcovia prezentujú ako prírodné.

To najdôležitejšie na úvod: neexistuje žiadna presná definícia termínu „čistá kozmetika“. Ono je to hlavne kvôli tomu, že táto kategória sa stále rozvíja a kvôli tomu, že definícia slova čistý si inak interpretujú veľké značky a inak dermatológovia a úplne inak spotrebitelia. Na čo teda pri výbere kozmetiky pozerať?

LOGÁ

Ešte pred tým ako kúpiš akýkoľvek produkt, mala by si si prejsť všetky logá, o ktorých ti chceme povedať. Nasledovných 6 lôg by si si mala dobre zapamätať. Každé jedno totiž reprezentuje nezávislú skupinu istých štandardov a smerníc týkajúcich sa "čistej kozmetiky". Tieto skupiny preverujú všetko od bezpečnosti produktu po vplyv na životné prostredie, takže už nemusíš pátrať po ničom inom.

FSC (The Forest Stewardship Council):

potvrdzuje, že produkt a aj jeho balenie pochádza z lesov, ktoré sú zodpovedne riadené, sociálne prospešné, ekologicky priaznivé a ekonomicky životaschopné.

MADE SAFE (a non-toxic certification agency):

potvrdzuje, že produkt je bezpečný pre pleť aj pre prírodu.

USDA ORGANIC: 

potvrdzuje, že sa k výrobe produktov s označením „ORGANIC“ nepoužili syntetické pesticídy alebo neboli geneticky upravované.

CRUELTY FREE: 

potvrdzuje, že produkt nebol testovaný na zvieratách.

ECOCERT: 

potvrdzuje, že minimálne 95% surovín, ktoré produkt obsahuje je prírodného pôvodu. Potvrdzuje teda, že produkt neobsahuje geneticky modifikované organizmy, parabény, fenoxyethanol (konzervačná látka), nanočastice, PEG (zlúčeniny na báze ropy), syntetické vône a farbivá, látky živočíšneho pôvodu (okrem látok, ktoré sú zvieratami prirodzene produkované, napr. mlieko, med). 

Aby boli však kontroly produktov poriadne, EcoCert vytvoril 2 certifikáty, ktoré sa však zásadne líšia a delia produkty do dvoch kategórií – ECO a BIO.
1. EcoCert ECO – kontrola obsahu produktov, kedy musí mať produkt 95% všetkých zložiek prírodného pôvodu, a z toho 5% všetkých zložiek a 50% rastlinných zložiek je ekologického pôvodu.
2. EcoCert BIO – prísnejšia kontrola obsahu produktov, kedy musí mať produkt 95% všetkých zložiek prírodného pôvodu, a z toho 10% zo všetkých zložiek a 95% rastlinných zložiek je z bioprodukcie.

B CORPORATION:

potvrdzuje, že celá firma (nielen daný produkt)plní štandardy sociálnej udržateľnosti, environmentálnej výkonnosti a zodpovednosti.

INGREDIENCIE

#1 PARABÉNY

Na naše počudovanie, parabény obsahuje až 70-90% kozmetických výrobkov. Pridávajú sa do rôznych typov kozmetických produktov, môžu byť v pleťových krémoch, make-upoch, mydlách, šampónoch, sprchových a telových mliekach, ale aj v deodorantoch a antiperspirantoch.
Prečo? Tieto látky sa v kozmetike nachádzajú preto, lebo predlžujú trvácnosť produktov, zabraňujú rozširovaniu plesní, kvasiniek a baktérií. 
Ako ich na etiketách hľadať? Skús pozerať po pojmoch butylparaben, ethylparaben, isobutylparaben, methylparaben či propylparaben.
Používanie prípravkov, ktoré obsahujú parabény so sebou prináša negatívne vedľajšie účinky, ako sú vznik dermatitídy, narušenie hormonálnej rovnováhy, či dokonca rakovina prsníka.

#2 FTALÁTY

Toxíny, ktoré sa v kozmetike používajú v podstate na dennej báze.
Prečo? Ide o látky, ktoré slúžia na zachovanie vône alebo farby.
Ako ich na etiketách hľadať? Ak zvažuješ kúpu produktu, ktorý obsahuje slovo „parfémované“, je veľmi pravdepodobné, že tento produkt obsahuje dávku ftalátov. Je to najmä v prípade deodorantov, lakov na nechty či balzamov na pery.
Ftaláty sú až natoľko škodlivé pre naše telo, že môžu spôsobovať reprodukčné problémy, vývojové a neurologické poškodenia.

#3 SULFÁTY

Prečo? Sulfáty sú obsiahnuté predovšetkým v čistiacich prípravkoch na tvár, sprchových géloch a šampónoch. Dodávajú totiž prípravkom penivý charakter.
Ako ich na etiketách hľadať? Najlepšie spravíš ak budeš hľadať prírodnú kozmetiku, ktorá bude už na obale hrdo uvádzať, že je bez obsahu sulfátov. To je najistejšia možnosť, ako sa vyhnúť sulfátom.
Tieto látky sú natoľko problematické, že môžu spôsobovať kožné a respiračné problémy. Môžu byť tiež kontaminované rôznymi karcinogénmi, preto by sme sa im mali úplne vyhýbať.

#4 ŤAŽKÉ KOVY

Ťažké kovy, akými sú napríklad olovo, ortuť, arzén, nikel či kadmium, sa nachádzajú najmä v rúžoch, púdroch, maskarách a očných tieňoch. Napríklad olovo sa do kozmetiky nepridáva zámerne.
Prečo? Olovo vzniká ako vedľajší efekt pridávania farebných prísad. Napriek tomu je však kontaminácia kozmetických prípravkov olovom veľmi častá.
Ťažké kovy spôsobujú rôzne zdravotné problémy - od bolestí hlavy, výkyvov nálad a nevoľností až po reprodukčné a vývojové ochorenia, neurologické, srdcovo-cievne a obličkové poruchy a rakovinu.

#5 MINERÁLNE OLEJE

Oleje sú tekuté organické zlúčeniny mastnej povahy. Sú špecificky ľahšie ako voda, vo vode sú nerozpustné. Podľa pôvodu sa delia na rastlinné, živočíšne, minerálne (ropné) a syntetické. Pri pojme minerálne oleje však zostaňme. Ide o vedľajší produkt ropného priemyslu, ktorý sa častokrát používa ako zvlhčujúca prísada.
Prečo? Vďaka tejto prísade sú produkty hydratujúce, chránia našu pleť a sú vysoko efektívne pri čistení pleti.
Ako ich na etiketách hľadať? Je pomerne náročné poznať všetky názvy minerálnych olejov, keďže sa tento názov pri preklade líši. Aby si však mala prehľad, toto sú najčastejšie názvy: Parafín, Vazelína, Minerální olej, Paraffinöl, Erdöl, Paraffinum Liquidum, Mineral Oil, Paraffinum Perliquidum, Dünnflüssiges Paraffin, Flüssiges Paraffin, Light Liquid Paraffin, Light Mineral Oil, Liquid Paraffin, Liquid Petrolatum, Mineralölraffinat, Oleum Vaselini Album, Paraffina Liquida, Paraffin, Liquid, Paraffinum Subliquidum, Vaselina Liquida, Weißes Vaselinöl, Weissöl, Paraffin Oil, Paraffinum Liquidum (Mineral Oil), Dickflüssiges Paraffin, Vaselinöl, Weisses, Parafinum Liquidum.

Minerálny olej je priehľadný, bezfarebný olej a vo veľkom množstve sa nachádza v bežných kozmetických výrobkoch, vrátane detských olejov, kúpeľových prípravkoch a telových mliekach. Na pokožke vytvára mastný film, čo na začiatku používania zanecháva príjemný pocit hebkosti. Časom sa však kvalita pleti zhoršuje. Časté používanie tak môže spôsobovať kožné ochorenia, dokonca niekedy až nádorové ochorenia kože.

#6 ĎALŠIE ŠKODLIVÉ LÁTKY

Okrem týchto všetkých škodlivín by sme sa mali veľkým oblúkom vyhnúť aj produktom, ktoré obsahujú ďalšie škodlivé látky.
Na etikete teda hľadaj tieto názvy látok: butylované zlúčeniny – BHT, BHA, zlúčeniny polyetylénglykolov (PEG), siloxány, triklosan, 1,4-dioxán, trifenyl fosfát, uhoľný decht, formaldehyd, a ďalšie.

AKO SPRAVIŤ KROK K TOMU, ABY SME POUŽÍVALI ČISTÚ KOZMETIKU?

Cieľom určite nie je vyhodiť všetko čo doma máš a začať od nuly (to by bolo zbytočné). Tiež to nie je vec typu všetko alebo nič! Na to, aby si používala kozmetiku, ktorá pozitívne vplýva na tvoju pleť a zdravie, a zároveň má pozitívny vplyv na planétu, potrebuješ urobiť poriadne veľký krok. Ak však budeš skúšať prechod na „čistú kozmetiku“ postupne, sme tu pre teba! Aj s našimi radami, ako na to!

RADA OD VIZÁŽISTKY:

„Klientom hovorím, aby začali produktmi, ktoré sa dotýkajú najväčšej plochy ich tela. Napríklad môžu začať výmenou telového mlieka alebo telového oleja, ktoré vymenia za čistejšiu alternatívu. Môže ísť o ekologickejší variant, ktorý bude mať zároveň prírodné zloženie, takže bude nižšia šanca, že bude obsahovať škodlivé látky. Tiež treba rozmýšľať aj nad tým, že všetku kozmetiku, ktorú používame v sprche, zo seba zmyjeme. To znamená, že všetky tie škodlivé látky sa potom dostanú do vody, ktorá sa po prečistení používa na rôzne účely.

Pokiaľ ide o make-up a celkovo dekoratívnu kozmetiku, ktorú si dávame na tvár, vždy navrhujem začať zmenou rúžov, balzamov a leskov na pery. Pri všetkých týchto produktoch je najvyššia pravdepodobnosť, že sa dostanú aj do nášho telového obehu. Veď koľkokrát sa ti stalo, že si si oblízala narúžované pery alebo si sa napila s rúžom na perách? Asi pravidelne. A presne tým sa spôsobujú rôzne zdravotné problémy. Ak teda rozmýšľaš nad zmenou, rozmýšľaj, čo používaš najčastejšie a ktoré produkty sú podľa teba tie, ktoré môžu škodliviny obsahovať.“ - Katey Denno

Nezabudni si prečítať aj náš článok: Prírodná slovenská kozmetika s famóznym zložením za priaznivé ceny. 

Ak sa ti naše tipy páčili, nezabudni navštíviť náš e-shop www.glash.sk, kde nájdeš najnovšie módne trendy nielen v oblasti oblečenia ale aj doplnkov. V kategórii BLOG nájdeš zase rady, ako kombinovať jednotlivé kúsky, čo dnes variť, či aké trendy ťa čakajú počas tohto roku. Nájdeš nás aj na Facebooku @Glash, na Instagrame @glash a na Pintereste @glashsk, kde nás môžeš označiť aj prostredníctvom hashtagov #glash a #glashgirls.

Zdieľaj článok s kamošmi:

Sleduj nás: